Trillingen

Lichaamstrillingen vormen vooral een probleem voor alle werknemers die dagelijks langdurig werken op voertuigen/machines. Veel apparaten en machines produceren namelijk zulke intensieve trillingen, dat een dagelijkse, kortdurende blootstelling al ernstige risico’s met zich kan meebrengen.

 

 

 

Het zijn vooral bestuurders van vorkheftrucks, grondverzetmachines, landbouwvoertuigen, vrachtauto's en andere voertuigen die dagelijks blootstaan aan lichaamstrillingen en schokken die schadelijk zijn voor het lichaam. Dit geldt ook voor werknemers die blootstaan aan hand-armtrillingen, zoals bij het werken met schuur- en slijpmachines, sloophamers, tackers, trilstampers, motorkettingzagen, snoeischaren en boor- en slijpgereedschap.

 

Trillingen kunnen bij de mens een toename van de hartslagfrequentie en het hartslagvolume en verhoogde bloeddruk veroorzaken. Ook effecten van algehele lusteloosheid en een verminderd waarnemingsvermogen zijn gesignaleerd.

 

Uit diverse onderzoeken blijkt dat beroepsmatige blootstelling aan trillingen kan leiden tot klachten zoals:

  • bewegingsziekte (zeeziekte). Bij lage frequenties < 1 Hz, de grootste gevoeligheid ligt bij 0,2 Hz;
  • rug- en maagklachten. Effecten op de wervelkolom (hernia) en op de buikholte bij 2 tot 20 Hz;
  • effecten van hand-armtrillingen (white fingers = dode vingers). Boven 40 Hz gewrichtsafwijkingen aan polsen, ellebogen en vingers. Trillingen komen vaak voor in combinatie met andere nadelige factoren als lawaai, zwaar werk, klimaat (met name koude), slechte werkhouding en statische belasting. Witte vingers kunnen in combinatie met koude pijnaanvallen veroorzaken.

 

Zowel lichaamstrillingen als hand-armtrillingen blijken schadelijk bij een hoge intensiteit en bij een lange blootstelling (meerdere uren per dag en vaak na enkele maanden).